Dubbelexpo Raoul Servais in Valenciennes

affiche-raoulIn het Noord-Franse Valenciennes lopen in januari 2017 twee tentoonstellingen gewijd aan Raoul Servais. Er zijn ook filmvertoningen en op 13 januari een uiteenzetting door de Oostendse animatiefilmer zelf.

Een eerste tentoonstelling, “Raoul Servais#Rubika 2017”, behandelt het volledige oeuvre van Servais. Zij is van 10 tot 31 januari 2017 te bekijken in de Serre Numérique van het Learning Center op de Rubika campus, waar de gerenommeerde computeranimatiefilmschool Supinfocom een onderdeel van vormt. De Serre Numérique, een imposant modern gebouw, ligt even buiten het stadscentrum aan de rue Peclet.

Op de gratis toegankelijke vernissagedag van “Raoul Servais#Rubika 2017”, vrijdag 13 januari (aanvang 11u) worden te 14u een aantal korte films van Servais vertoond, waaronder “Tank”. Te 15u30 licht Raoul Servais in het gezelschap van Rudy Turkovics (die meewerkte aan “Nachtvlinders”, “Atraksion” en “Tank”) zijn werk toe en wil hij in debat gaan met de studenten van Supinfocom. Deze expo is alle dagen (behalve op zaterdag en zondag) tot 31 januari open voor het publiek van 12 tot 14u.

Een tweede tentoonstelling, getiteld “Papillons de nuit: voyage en Servaisgraphie”, is toegespitst op Servais’ korte film “Nachtvlinders” uit 1998. Zij loopt van 7 tot 21 januari in de grote hal en de historische “Bibliothèque des Jésuites” in de Bibliotheek van Valenciennes, aan de rue Ferrand 2 in  het stadscentrum. Ook hier is de toegang gratis. Ter gelegenheid van “La Nuit des Bibliothèques” zijn er zaterdag 14 januari ’s avonds nog bijkomende activiteiten voorzien. “Nachtvlinders” wordt op deze expo doorlopend vertoond.

In “Nachtvlinders” brengt Servais de verstilde wereld van de surrealistische schilder Paul Delvaux tot leven. Dit eerbetoon aan Delvaux is integraal uitgevoerd in Servaisgrafie, een techniek die de animatiefilmer ontwikkelde om gewone filmbeelden te integreren in getekende decors.
Opgelet: de Bibliotheek van Valenciennes is gesloten op zondag en maandag evenals dinsdag- en donderdagvoormiddag. Voor informatie: 0032 327225700.
Voor de petite histoire nog dit. Bij de voorbereiding van het filmproject ging Servais’ ploeg zich destijds in de Bibliotheek van Valenciennes documenteren over vlinders. De Bibliotheek maakt nu van de gelegenheid gebruik om de vlinders (getekende zowel als opgeprikte exemplaren) uit haar verzamelingen te tonen die de inspiratie vormden voor “Nachtvlinders”.

De dubbelexpo kwam tot stand met medewerking van het Fonds Raoul Servais, het museum van de animatiefilm van Annecy, de Stad Valenciennes, de Bibliotheek van Valenciennes, de campus Rubika en Mutoh (Oostende).

Site de la bibliothèque

Facebook de la bibliothèque