10/10/2018 Gentse première documentaire ‘SERVAIS’


In het kader van Film Fest Gent en in samenwerking met de Stad Gent en het Fonds Raoul Servais heeft woensdagavond 10 oktober 2018 te 20u in de Concertzaal Miry, Biezekapelstraat 9 te Gent, een officiële premièrevoorstelling plaats van de lange documentaire ‘SERVAIS’ van Rudy Pinceel. Dat gebeurt in aanwezigheid van kunstenaar/cineast/auteur Raoul Servais. Kaarten aan 10 € zijn te koop via https://www.filmfestival.be/nl/festival/programma/servais/18-2044

De documentaire ‘SERVAIS’ vertelt het verhaal van de levende filmlegende Raoul Servais die onderweg is naar zijn afspraak met de geschiedenis. Eind juni 2018 kreeg Servais in zijn 90ste levensjaar twee permanente tentoonstellingszalen in Mu.ZEE – het Kunstmuseum aan Zee – in Oostende, voor eeuwig geflankeerd door James Ensor en Leon Spilliaert. De documentaire toont de drie jaren die deze mijlpaal voorafgaan. De film volgt vanaf oktober 2015 het dagelijkse leven van de internationaal gelauwerde animatiefilmer, die met een aanstekelijke energie nog elke dag zijn eigen grenzen blijft verleggen.
Hij exposeert, publiceert en inspireert. Met een voortvarende regelmaat. We zien een onvermoeibare bezieler die met zijn oeuvre en ideeën heel wat jongeren en medewerkers over hun eigen grenzen duwt. Drie jaar lang wandelt de film in zijn energieke voetstappen, op weg naar het museum. In dit intieme en eerlijke portret zijn we getuigen van Servais’ nieuwe projecten, zijn inspiratiebronnen, zijn geniale dromen en inventiviteit, zijn twijfels en mislukkingen. En nooit is de hechte band met zijn woonst op een steenworp van Oostende ver weg. Een snoer van activiteiten en gebeurtenissen brengt ons bij de belangrijkste films uit zijn omvangrijk oeuvre. De documentaire is daardoor een lange reis naar de intrigerende plekken die zijn leven en werk hebben ingekleurd.
‘SERVAIS’ is geen archieffilm die kritiekloos en luid applaudisserend achteruit kijkt. We zien een kunstenaar op leeftijd die zichzelf met een jeugdige souplesse blijft uitdagen en opnieuw uitvinden. Zo wint Servais in 2015, hij is dan 87, met zijn animatiefilm ‘TANK’ de prijs voor de beste kortfilm op de Semana Internacional de Cine in Valladolid. In 2018 verscheen zijn allereerste roman ‘L’Éternel présent’.
” (tekst productiemaatschappij House of the Dingo)