BELvue brengt vanaf 24 september 2021 Servais-expo


Het BELvue museum (naast het Koninklijk Paleis in Brussel) komt in het najaar met een nieuwe tentoonstelling rond leven en werk van animatiefilmer Raoul Servais. De voorbereiding van het evenement, met als curator tekenaar François Schuiten, is aan de gang,

De organisatoren – de Koning Boudewijnstichting en het Fonds Raoul Servais – planden de tentoonstelling eind mei te kunnen openen, maar door de coronapandemie is de datum ondertussen verschoven tot 24 september 2021.

François Schuiten (© foto: Koning Boudwijnstichting)

François Schuiten die de expo vorm gaat geven, geniet wereldfaam als tekenaar, maar is ook als geen ander vertrouwd met het universum van “Taxandria”, de enige lange film (een mix van gewone filmbeelden en animatie) van Servais, uit 1994. Schuiten bedacht het uitzicht van de bizarre stadstaat waar de tijd stilstaat en tekende dit uit in de decors voor de film. Als verantwoordelijke voor het grafisch concept en voor de decors van “Taxandria”, was hij Raouls rechterhand bij de verwezenlijking van de film.   

Eind 2019 schonk Raoul Servais een groot deel van zijn archief aan de Koning Boudewijnstichting. Het gaat zowel om grafische werken, documentatiemateriaal, ‘cels’ van zijn films (ingekleurde tekeningen op doorzichtige acetaatvellen, die vroeger bij de productie van tekenfilms veel gebruikt werden), geschilderde decors, foto’s, affiches en nog ander materiaal. In totaal omvat de schenking meer dan 200 stukken.

De Koning Boudewijnstichting wil Servais’ patrimonium blijvend bewaren voor het nageslacht, maar het ook publiek toegankelijk maken en de geplande expo in BELvue kadert in die laatste bekommernis. ((LM-23/01/2021)