Docu “SERVAIS” 15/09 in première

Een nieuwe, 60 minuten lange documentaire, getiteld “SERVAIS”, krijgt op zaterdag 15 september 2018 zijn wereldpremière op de slotdag van het Filmfestival Oostende (FFO). Regisseur Rudy Pinceel en cameraman Erwin Van der Stappen volgden Raoul Servais drie jaar lang.

De documentaire begint in 2015 toen Servais’ “Tank” een Zilveren Aar won op het Filmfestival van Valladolid in Spanje. De laatste beelden, van eind juni 2018, tonen de inhuldiging van de permanente Raoul Servais vleugel in het Mu.ZEE in Oostende.

Documentairemaker Rudy Pinceel beschrijft hoe het idee voor het maken van “SERVAIS” groeide, als volgt:
Ik ontmoette Raoul Servais bij hem thuis, in juli 2015, in het kader van een andere documentaire die ik op dat moment draaide. Een energieke 87-jarige met de creatieve energie van een jonge kerel. Zwoegend aan de ultieme film die nog gemaakt moest worden. Sindsdien hebben we mekaar dikwijls opgezocht en uiteindelijk samen beslist om zijn inspirerend gedachtegoed en lopende projecten met de camera te registreren. Het was meteen duidelijk hoe we het zouden aanpakken. Raoul houdt niet van luide jubel en glimmende hommages. Ik wou met mijn film de Sturm und Drang en zijn nuchtere maar geniale ziel ontdekken, ondertussen met hem kritisch en ongezouten in zijn filmografie graaiend.”

Het FFO, dit jaar aan zijn elfde editie toe, noemt de documentaire “een intiem en eerlijk portret waarin we getuigen zijn van Servais’ nieuwe projecten, inspiratiebronnen, geniale dromen en inventiviteit, zijn twijfels en mislukkingen”. En voorts: “Vol bewondering en verwondering, maar niet kritiekloos of blind verliefd is SERVAIS een poëtische karakterschets van een grootmeester die met een kenmerkende houding en nog vol jeugdige honger door het leven blijft reizen”.

“SERVAIS” wordt vertoond zaterdag 15 september om 16u30 in Kinepolis Oostende. Tickets kunnen besteld worden via de website van het FFO: www.filmfestivaloostende.be

ServaisAffiche_A3_06.18_HR