Servais neemt carrièreprijs Animafest Zagreb in ontvangst


R.Servais Zagreb

Raoul Servais (88) heeft maandagavond 6 juni 2016 bij de opening van het animatiefilmfestival Animafest in Zagreb (Kroatië) de Lifetime Achievement Award in ontvangst genomen die dat festival hem vorig jaar toekende. Bij de uitreiking kreeg hij van het publiek een staande ovatie.
Dinsdagavond 7 juni programmeerde het festival een retrospectieve met 9 films van Servais,  gevolgd door een vraag & antwoordsessie met het publiek.
In zijn motivering voor de prijs betitelt Animafest Raoul Servais als “een van de belangrijkste vernieuwers en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van existentialistische animatie”. Voor Servais, eerder al geboekstaafd als “vader van de Belgische animatiefilm”, “tovenaar van Oostende” en “revolutionair filmmaker” is de ‘existentialistische’ omschrijving nieuw. “Wel, waarom niet?”, reageert hij filosofisch.
Tot de 16 animatiegrootheden die in Zagreb eerder al de de prijs ter bekroning van hun carrière in ontvangst namen, behoren onder meer Norman McLaren, Chuck Jones, Jan Svankmajer, Paul Driessen, Hayao Miyazaki en Michel Ocelot.