Servaisvleugel in Mu.ZEEIn het Oostendse ‘Kunstmuseum aan zee’ of Mu.ZEE (Romestraat 11) opende op 1 juli 2018 naast de Ensor- en Spilliaert Museumvleugel een nieuwe permanente vleugel, gewijd aan Raoul Servais.


Mu.ZEE wil met de nieuwe zalen het publiek deelgenoot maken in Servais’ liefde voor de film. De opening, in de zomer van 2018, kaderde tegelijk in de vieringen van de 90ste verjaardag van de in Oostende geboren cineast en kunstenaar.

 

In de Raoul Servais Museumvleugel kreeg een grote selectie van originele documenten, cels (ingekleurde inkttekeningen op doorzichtige acetaatvellen zoals die bij de klassieke animatie gebruikt werden), tekeningen op papier, schilderwerk en ontwerpen een permanente plaats. Maar daarnaast ook ‘vrije werken’ die niet rechtstreeks met Raouls animatiefilms te maken hadden.

De presentatie is niet chronologisch, maar gegroepeerd rond vijf grote thema’s: poëzie, sagen en legenden, mysterie, onderdrukking/ oorlog/ verzet, en tenslotte pamfletten en parodieën.

 

Mu.ZEE ziet de Servaiszalen “niet als een eindbestemming voor het rijke oeuvre van deze filmcoryfee maar veeleer als een nieuwe start, een inspirerende plek voor jonge filmmakers”.

 

De Servaisvleugel nodigt de bezoeker tegelijk uit rustig te gaan zitten en de films van de Oostendse meester te savoureren.  Daartoe is een minibioscoop ingericht, de ‘Cinema Servais’, waar elke dag continu drie korte animatiefilms te zien zijn. Dit programmablok van circa 30 minuten wisselt om de zes weken zodat alle 15 korte animatiefilms aan bod komen. (LM)

 

Klik hieronder
op de bezoekersgids
om hem te lezen ↓