Verschenen op 02/01/2020 / een novelle van Raoul Servais: ‘Grauw’

Ondertitel: ‘In het wilde Vlaamse westen’
Met de literaire medewerking van Pat van Beirs.

Verkrijgbaar in de betere boekhandel, in de shop van Mu.ZEE, en kan ook besteld worden bij de vzw Fonds Raoul Servais (zie op deze website SHOP) en bij Distributie Daphne (info@daphne.be). Prijs € 17,00Men is nooit te oud om met iets nieuws te beginnen. Animatiefilmer, schilder, tekenaar en graficus Raoul Servais, schreef dan wel eerder al eigenhandig de scenario’s van zijn films, in 2018 debuteerde hij echt als schrijver. Toen verscheen  “L’Eternel présent” (uitg. Invenit, Tourcoing), een filosofische fabel  waarin hij het Taxandria-verhaal vertelt zoals hij het oorspronkelijk voor ogen had en dat aanzienlijk afwijkt van de uiteindelijke filmversie.  

Begin januari 2020 is een nieuwe, dit keer Nederlandstalige, publicatie verschenen:   “Grauw”. Het is een novelle van een 60-tal pagina’s. “Het volledig fictieve verhaal spookte al langer door mijn hoofd”, aldus Servais. Het is wel geïnspireerd door wat hij als kind voor en tijdens WOII heeft gezien en meegemaakt.

Plaats van het gebeuren is het West-Vlaamse dorpje Zeveneke en omgeving, anno 1922. Jan Sap, een wereldvreemde gepensioneerde geschiedenisleraar, ontdekt hoe een nieuwe ideologie binnensluipt in het plattelandsleven. Hij krijgt een aantrekkelijk voorstel om mee te werken met iets waar hij niet achter staat. Zal hij kunnen weerstaan aan de lokroep van de Grijze Orde?

Het boek is geïllustreerd met een tiental originele tekeningen van Raoul. Pat van Beirs, onder meer bekend als jeugdauteur, werkte mee als literair hertaler.

In een gesprek met Focus WTV, na de boekvoorstelling in MuZEE te Oostende op 24 januari, zei Raoul Servais:

“Eind jaren 30, waren er veel defilés van uiterst rechtse groeperingen. Ik denk bijvoorbeeld aan het  Vlaams Nationaal Verbond dat geïnspireerd was op de Duitse Hitlerjugend. En dan was er nog De Vlag,  geïnspireerd door de Duitse SS’ers. En zij defileerden in de straten van Oostende. Ik was bang als ik die mannen zag”.

“Wij moeten waakzaam zijn. Meer en meer voelt men dat uiterst rechts opnieuw verschijnt, opnieuw invloed krijgt op de bevolking. Het is een heel schuchter en bescheiden alarmsignaal dat ik in mijn boek geef: pas op, het zou terug kunnen komen”.