RAY GOOSSENS EN EDDY RYSSACK

In 1959 werd Ray Goossens samen met zijn productieploeg geïntegreerd in de Brusselse ‘Belvision’-studio. Goossens werd er artistiek leider en zou betrokken zijn bij een hele serie lange animatiefilms en televisieproducties, onder meer Kuifje-reeksen. Voor het eerst was er sprake van een animatiefilmindustrie in België. De productiecapaciteit van Belvision bedroeg in de jaren 60 vijf minuten animatiefilm per week: zelfs naar hedendaagse normen is dat onwaarschijnlijk veel. Vanuit de Verenigde Staten kregen Belvision en Goossens de opdracht tot het maken van een lange animatiefilm: “Pinocchio in Outer Space” (Pinocchio in de ruimte) die in 1964 voltooid werd.

Ray Goossens bleef bij Belvision tot 1965. Daarna werkte hij verder op zelfstandige basis. Hij maakte een groot aantal korte films en reclamefilms en voerde tv-opdrachten uit voor de BRT, de Vlaamse openbare omroep. Hij was de geestelijke vader van “Musti”, een tv-reeks voor kleuters met een kleine kat in de hoofdrol, die internationale populariteit kreeg. Eveneens voor de toenmalige BRT bedacht hij de kleuterreeks “Plons, de gekke kikker”. Ray Goossens overleed op 10 december 1998, op 74-jarige leeftijd.

In 1959 kreeg de Antwerpse tekenaar Eddy Ryssack de opdracht in Brussel de animatiestudio ‘Television Animation’ (TVA) op te zetten, als afdeling van Uitgeverij Dupuis. In de jaren 60 werden er verschillende korte animatiefilms gemaakt, die veel succes kenden bij het publiek: het was het begin van de Smurfen-reeks. Daarnaast realiseerde Ryssack enkele korte films die getuigden van een ongebonden persoonlijkheid. Met enige nuance zou men het zelfs over artistieke auteursfilms kunnen hebben: “Teeth is money” (1962), “De kapitale krokodil” (1964) en “Cinema man” (1966), die herhaaldelijk bekroond werden. Eddy Ryssack stopte in 1969 met animatie en werkte van dan af uitsluitend als striptekenaar en illustrator. Van ’85 tot ’96 was hij codirecteur van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal in Brussel. Hij stierf 8 januari 2004, 75 jaar oud.