NOG MEER SERVAIS-FESTIVITEITEN IN OOSTENDE

De opening van de expo ONDERDRUKKING, dinsdag 27 maart, in de Nieuwe Gaanderijen was de start van diverse Raoul Servais-activiteiten in Oostende. Naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag  (1 mei) zet zijn geboortestad de animatiefilmer en kunstenaar meermaals in de bloemetjes.

– ANIMATIEWORKSHOPS VOOR SCHOLEN
Van maandag 16 april t.e.m. vrijdag 20 april worden in Mu-Zee-Um, Romestraat 11A onder de titel “Kies voor erfgoed – Kies voor RAOUL!” WAF!-workshops  voor klasgroepen uit het secundair onderwijs opgezet. De kinderen maken kennis met de animatiefilmtechnieken van Raoul Servais. Aangevuld met hedendaagse iPadtechnieken maken ze hun eigen animatiefilm. Scholen kunnen voor deze workshops van twee uur tot 13 april gratis reserveren via 059/269064. In samenwerking met WAF!, de Workshops Animatiefilm van het Fonds Raoul Servais.

– LEZING
Patrick Vanslambrouck, lid van het Fonds Raoul Servais, wijdt je in in de wereld en het fantastische oeuvre van de pionier van de animatiekunst. Dat gebeurt aan de hand van de vertoning van “Harpya” (1979) bekroond met een Gouden Palm in Cannes. De lezing, die ook stilstaat bij ‘de vrouw’ in de wereld van Servais, gaat door op Erfgoeddag, zondag 22 april, van 10.00 tot 11.00u  in het Conservatorium aan Zee, Romestraat 36. Gratis mits reservatie. Reserveren kan tot uiterlijk 21/4 11u via e-mail (via www.oostende.be/cultuur) of telefonisch (059 258820). Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers.

– HULDECONCERT
Nog op Erfgoeddag, zondag 22 april, brengen leerlingen van het Conservatorium aan Zee eigen live muziek en tekst bij een vijftal geprojecteerde kortfilms van Raoul Servais: “Chromophobia”, “Sirene”, “To speak or not to speak”, “Pegasus” en “Nachtvlinders”. Voor de verjaardag van Raoul hebben de leerlingen ook speciaal een lied gecomponeerd. De opvoeringen in het Conservatorium aan de Romestraat 36 hebben plaats van 14.00 tot 15.30u en van 16.00 tot 17.30u. Raoul woont beide kindvriendelijke concerten bij.

– 1 MEI: EREBURGER EN GRATIS TAART
Op zijn 90ste verjaardag, dinsdag 1 mei, krijgt Raoul Servais van de Oostendse burgemeester het ereburgerschap uitgereikt. Aan de Nieuwe Gaanderijen waar de expo ONDRUKKING loopt, is te 15.00u een publieksevenement gepland met gratis taart voor iedereen.

–  1 JULI: OPENING SERVAISZALEN IN Mu.ZEE
Vanaf 1 juli 2018 kan het publiek kennis maken met een collectie grafische en cinematografische werken van Raoul Servais in enkele zalen van Mu.ZEE. Het gaat om een nieuwe vaste tentoonstelling die geregeld zal worden aangevuld met tijdelijke presentaties en voorstellingen. De cineast wordt op die manier opgenomen in de eregalerij van grote Oostendse meesters, naast James Ensor en Léon Spilliaert.
Voor gedetailleerde info over alle activiteiten, zie www.oostende.be/cultuur en www.uitinoostende.be