Speciaal Servais-programma in Hiroshima

De Belgische meester van de animatiefilm Raoul Servais is dit jaar 90 geworden, maar blijft zo actief als altijd. Hij heeft ons in het verleden vereerd door twee keer (in 1996 en 2010) de taak van Internationaal Erevoorzitter van het Festival op zich te nemen. Als erkenning voor zijn toewijding aan de animatiefilmwereld tijdens zo vele jaren, vertonen wij dit jaar een selectie van zijn korte films die talrijke internationale onderscheidingen hebben ontvangen”.

Zo motiveert het Internationaal Animatiefilmfestival van Hiroshima (Japan) de opname van een Servais-retrospectieve in zijn programma. In totaal worden 10 korte films van Servais vertoond.

Het festival werd in 1985 opgericht als een project ter herdenking van de 40ste verjaardag van het atoombombardement op de stad. Sinds de eerste editie (Raoul Servais was toen voorzitter van de jury) draagt het festival de boodschap “love and peace” uit.

Hiroshima geldt als een van de belangrijkste animatiefilmfestivals in de wereld. Het is nog steeds tweejaarlijks en de internationale competitie is beperkt tot korte animatiefilms, maximaal 30 minuten lang. Opmerkelijk is dat het festival nog steeds geleid wordt door Sayoko Kinoshita, die het in 1985 samen met wijlen haar man Renzo Kinoshita in het leven riep.

Voor deze 17de editie die van 23 tot 27 augustus 2018 loopt, koos de selectiejury uit liefst 2.842 inzendingen 75 titels voor de competitie uit. Uit België werd één enkele film geselecteerd: “CATHERINE” (10’51”) van Britt Raes (ex KASK-studente). Dit bitterzoet verhaaltje met verrassende wendingen over een meisje en haar liefde voor katten (productiejaar 2016) heeft ondertussen al een tiental nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept, waaronder die van Beste kortfilm in de Belgische competitie op Anima Brussel in 2017.

 “CATHERINE” Britt Raes