WAF!

Ontstaan

Waf! of ‘Workshops animatiefilm’ is een initiatief van het Fonds Raoul Servais vzw. Het was Raoul Servais zelf die, naast zijn werk als lesgever aan de afdeling Animatiefilm van de KASK in Gent, met een atelierwerking begon. Servais diende als jongeman zelf uit te vissen hoe een animatiefilm wordt gemaakt. Later wou hij geïnteresseerde kinderen en jongeren een plek aanbieden waar ze met hun vragen en met hun creatieve ideeën terecht konden. De eerste workshops startten in 1989 onder leiding van Geneviève Clauwaert.

Wie

De workshops worden verzorgd door twee professionele animatiefilmmakers: Christel Degros en Iza Cracco. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Al vele honderden kinderen en jongeren hebben via de workshops kennisgemaakt met de magie van de animatiefilm.
Waf! realiseerde tal van projecten in samenwerking met binnen- en buitenlandse organisaties zoals Anima (Brussel), het Europees Jeugdfilmfestival (Antwerpen), Bozar (Brussel), AAA (Frankrijk) en Filmclub Zottegem.

Wat

De workshops zijn er voor iedereen vanaf de leeftijd van 8 jaar. Via een praktijkgerichte initiatie krijgen de kinderen, jongeren en ook volwassenen inzicht in de beeldtaal en in de rijkdom en veelzijdigheid van de animatiefilm in het bijzonder. Zij komen te weten waarin animatiefilm verschilt van film, wat het onderscheid is tussen een animatiefilm en een tekenfilm, welke soorten animatie er bestaan, en uiteraard ook hoe je een animatiefilm kan maken.

 


Workshops

Waf! biedt meerdaagse workshops aan en kennismakingen van één dag

Tijdens een workshop wordt in groep een filmpje van enkele minuten lang gemaakt. De leeftijdscategorieën waarmee gewerkt wordt, zijn: 8-12 jaar, 13-15 jaar, 16-18 jaar en volwassenen.
Workshops tellen minstens 6 en hoogstens 20 deelnemers. Diverse animatietechnieken kunnen aangewend worden, afhankelijk van de leeftijd en de vaardigheden van de groep: plasticine, leganimatie, tekenfilm, stop-motion met plasticine, poppen, mensen (pixilatie) en objecten, zelfs experimentele technieken als zandanimatie en verf-op-glasanimatie.
Wij beschikken over een aantal opnamesets, telkens bestaande uit camera, opnametafel, belichtingsmateriaal en computer met software. Ook voor alle verbruiksmateriaal zoals plasticine, papier, verf, stiften, enzovoort, wordt gezorgd.

Het verloop van een Waf!

Een twee -of meerdaagse Waf! begint met een initiatie in de beginselen van animatie. Dat kan een uur of meerdere uren in beslag nemen. Er wordt uitgelegd hoe het beeld-per-beeld principe werkt en hoe animatiefilm ontstaan is. Stap voor stap, aan de hand van illustratiemateriaal en filmfragmenten, tonen we welke technieken er bestaan. De moeilijkheidsgraad en de fragmenten worden aangepast aan de leeftijd van de groep. De deelnemers krijgen ook een informatiemap.
Vervolgens kan er gebrainstormd worden, wat leidt tot het schrijven van een kort verhaal dat we als scenario gebruiken. Dat wordt dan uitgetekend als een beeldverhaal, zodat duidelijk wordt hoe de film er moet gaan uitzien: het storyboard. Aan de hand van dit storyboard worden de decors en de figuren ontworpen en uitgewerkt.
Het is mogelijk rond een vooraf bepaald thema te werken. Er wordt gekozen voor de techniek die het best past bij het verhaal, rekening houdend met de vaardigheden van de deelnemers. Elke deelnemer krijgt een deel van het werk want een animatiefilm maken is teamwerk. Bij de opnames krijgt iedereen de kans om zelf een deel van de film op te nemen. Er wordt ook klank opgenomen: stemmen, een muziekje, geluidseffecten. Bij de montage worden klank en beeld samengebracht. Het resultaat wordt op een dvd gezet.
Bij langere workshops (4 dagen) kan het verhaal dieper worden uitgewerkt en kunnen ook langere filmpjes worden gemaakt. Wat niet wil zeggen dat er op twee dagen tijd al geen interessant resultaat kan bereikt worden.

Waar

Een workshop heeft bij voorkeur plaats in de lokalen van Waf! in Gent. Wij zijn gehuisvest in de gebouwen van de Academie voor Beeldende Kunst, Offerlaan 3. Op aanvraag geven wij ook workshops op verplaatsing.


Aanvraag

Een Waf! kan zowel plaatsvinden tijdens het schooljaar als in de vakantieperiodes. Reservaties en afspraken dienen tijdig te worden gemaakt. Voor info en reservatie: waf@raoulservais.be.